Wat doen pioniers?

Kort essay door Jeroen Deckers, Designplatform Rotterdam.

N.a.v. BNO-avond, Het Nieuwe Instituut

Beschikt Nederland nog wel over heuse pioniers, mensen die de pijngrens opzoeken, of worden zij louter zo genoemd uit een onbestemd verlangen naar het onbekende, naar het avontuurlijke?

Of wacht eens, moet ik dan misschien denken aan enkele tientallen Nederlandse manschappen onder de gelederen van Islamitische Staat? Jonge mannen en vrouwen die zich wetens en willens met hun hele hebben en houwen als pionnen uit mijn grootvaders schaakspel laten inzetten? Al was het maar om die ‘perfect geordende’ Westerse wereld met al zijn uitsluitingsmechanismen eens even flink te choqueren met verlammende doodsangst?

Die gedachte, die vraag, die neerwaartse spiraal, die vind ik niet oké. Ik zie daarvoor veel te veel mensen de pijngrens opzoeken met totaal andere motieven. Hoopgevend, prachtig en stoer.

Reden genoeg dus, om hier wat overpeinzingen neer te pennen. Lees hier het gehele essay. Click here for the english version. 

 

 
ESSAYS = Aan een opinieleider binnen of buiten de designsector geven wij een schrijfopdracht die aansluit op een thematisch debat. DpfR bevordert hiermee de discussie over de rol van design in de maatschappij door ondersteuning van het geschreven woord.


#16: Wat doen pioniers?
#15: Wat zegt de robot mij?
#14: Twaalf design essays
#13: My love is not a joke
#12: Design thinking
#11: Wat is design?
#10: The shows must go on
#9: Creatieven in de stad
#8: Grafisch ontwerper is dood
#7: Wikitude
#6: Het getemde huisdier
#5: Ontworpen onderhoud
#4: De creatieve industrie
#3: Sustainability by design
#2: Weg met publieke ruimte
#1: Design en kunsthandel