Designplatform Rotterdam

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

About   

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

 Wat doen we?
Wij maken jaarlijks 30 - 40 items die op verschillende manieren aandacht geven aan de betekenis van design in de industrie, de zakelijke dienstverlening, de culturele sector en de sociale dynamiek. Onze groeiende community en ook het geïnteresseerde publiek betrekken we graag bij ons programma. Zo organiseren we zaal-conferenties, reflectieworkshops, podcasts, rondetafelgesprekken en ontwerpschrijf-competities. Wij houden hierbij voortdurend drie kwaliteiten voor ogen: cultureel spraakmakend, relationele veerkracht oproepend en aanmoedigend voor de economie.

Wat wensen we?
We willen bereiken dat ontwerpers, hun opdrachtgevers en andere betrokkenen vrijmoedig door blijven denken over lastige designkwesties. 

Vijftig jaar geleden publiceerde de Club van Rome een baanbrekend rapport: ‘De grenzen aan de groei’. De urgentie om werk te maken van een slimmere stijl van leven hoeven wij hier niet uit te leggen. Feit is dat transformatie van consumptie-gedrag begint bij het ontwerp.

Wij zien daarnaast vrij onstuimige veranderingen die het bestaansrecht van de ontwerper dreigen te ondermijnen. 
  • verschraling van cultureel aanbod bij verruwing
  • verlies van ontwerpopdrachten bij Artificial Intelligence
  • schaarste aan materialen bij geopolitieke verschuivingen
Dit doet een extra beroep op veerkracht van de ontwerper. 

Transformatie en veerkracht zijn niet gauw het product van ontkenning en cynisme. Wij menen dat deze eerder zullen uitvouwen wanneer ontwerpers en makers gelegenheid krijgen om vrijmoedig met elkaar te spreken over hun twijfels en ongemakken bij veranderingen die zij meemaken. Die gelegenheden scheppen wij met ons programma, ook in internationaal verband.

Specifiek voor Rotterdam willen wij een bloeiend, ondernemend en dynamisch designklimaat zien in onze stad, dat ontwerpers en andere ondernemers aantrekt én stimuleert. Rotterdam verdient het om nationaal en internationaal zichtbaar te zijn als innovatieve designregio. Ons programma wil dan ook bijdragen aan het concurrentievermogen van stad en regio, ook als vestigingsplaats van innovatieve ondernemers.

Met wie werken wij samen?
We kunnen en willen ook niet zonder elkaar in onze levendige stad. Designplatform Rotterdam werkt aan uitbreiding van het design-netwerk en bouwt daarom aan relaties tussen jou, andere creatieven, (potentiële) industriepartners, de wetenschappelijke- en ambachtelijke onderwijswereld en ook gemeentelijke diensten. Via ons platform kun je bijvoorbeeld direct in contact komen met ontwerpers uit alle delen van de wereld. Dat kan online, via Designers for Designers, iedere laatste woensdag van de maand vanaf 17:00 uur. 

Wie zijn wij?
Ons platform is ondergebracht in een stichting met daarin drie bestuursleden. In alfabetische volgorde: 
Erik Braun (wetenschappelijk onderzoeker in de stedelijke economie)
Aminata Cairo (wetenschappelijk onderzoeker in de antropologie)
Sami Hamanna (opleidingscoördinator, designfilosoof)

Erik Braun, Aminata Cairo en Sami Hamanna.


 


Door wie en wanneer werd het platform opgericht?

Oprichters en kwartiermakers van het eerste uur zijn designconsultant Willem Kars, designcriticus Lucas Verweij en politiek adviseur Jeroen Deckers. Begin 2007 kwam Designplatform Rotterdam tot leven en later in dat jaar ook als Stichting. Het platform is nomadisch, wat wil zeggen dat de activiteiten telkens op wisselende locaties plaatsvinden.


Wie vormen ons gezelschap?

Het platform wordt gedragen door een gezelschap van zeven personen, werkend vanuit verschillende achtergronden en expertises. In alfabetische volgorde:

Alia Azzouzi, is onze gastcurator verscheidenheid. Zij ontwerpt tal van interventies die bijdragen aan matiging van polarisatie in de stad. 

Jeroen Deckers is kwartiermaker bij DpfR, speciaal gefocust op de strategie, de organisatie en de politieke verantwoording. Daarnaast is Jeroen vliegende kiep voor onze curatoren.

Yophi Ignacia is onze curator tijdsgeest met speciale aandacht voor urgente designtransformaties, ook gezien haar achtergrond in de mode-cultuur.

Joeri Pruys maakt deel uit van ons gezelschap in zijn rol van ad-hoc hoofdcurator van het speciale programma Designers write. Kijk op www.designerswrite.org.

Yassine Salihine is curator reflectie bij ons platform, bedreven vanuit zijn journalistieke en onderwijskundige achtergrond.

Bianca Spierenburg  is onze curator sociaal, gezien haar gedrevenheid tot community building. Zij richt zich in het bijzonder op het ontwerp van zichtbaarheid en publieke toegankelijkheid van ons platform, zowel offline als online.

Anna Swagerman is vanaf het eerste uur actief als co-moderator bij onze succesvolle online bijeenkomsten ‘Designers for Designers’, samen met WhatDesignCanDo. Ook publiceert Anna elk kwartaal een interview met een inspirerend persoon in de creatieve sector.


Alia Azzouzi, Jeroen Deckers, Yophi Ignacia, Joeri Pruys, Yassine Salihine, Bianca Spierenburg en Anna Swagerman.



Wie ondersteunen ons financieel?

Designplatform Rotterdam krijgt subsidie van de gemeente Rotterdam en van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en wij ontvangen bijdragen van instellingen en van particulieren.


Status culturele ANBI

Het bestuur van de stichting Designplatform Rotterdam overweegt de status culturele ANBI aan te vragen bij de belastingdienst. Daartoe publiceren wij hierbij ons jaarverslag en de jaarrekening 2022.

Share by: