Designplatform Rotterdam
Agenda

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

GENOTULEERD SLENTEREN - voorbereiding op DesignChewing 2020
6 juli, 2020

Voor DesignChewing 2020 streven wij vernieuwing en actualisering na. Covid-19 helpt ons daarbij een handje, alles is nu toch helemaal anders. In de maand november binnenshuis een designweekend organiseren is vragen om teleurstellingen. De vraag ‘wat kan wél in 2020?’ is een aantrekkelijke opgave om over te slenteren met onze partners en andere deskundigen. 

Deelnemers:
Enitia Karinodonomo, This Happened (deed mee online); Myrthe Krepel, Collectief Smelt: Lodovico Marchesini, Ux designer Creative Mornings; Yassine Salihine, industriel ontwerpoer, moderator; Hans Venhuizen, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Moderatoren: Jeroen Deckers & Lucas Verweij

De ideeën die tijdens de discussie opkwamen zijn in 3 categorieën onder te brengen:   
1. Wandelen als onderzoek, wandelen als nieuwe, diverse, creatieve blik op de stad. Organiseer wandelingen op straat, op pleinen, in grote overdekte openbare ruimten zoals het Centraal Station. 

Spaziergangsforschung (Duits voor wandelonderzoek), Strollogy (engelse term voor wandel onderzoek), Psychogeografie / slenterdenken (Slentraal Station) en maak daarbij gebruik van het decor van de Rotterdame stedelijkheid. De vorm waarin die wandelingen gegoten kunnen worden kan variabel zijn naar gelang de omstandigheden: processie met partytent om een beroemde of beruchte ontwerper een laatste eer te bewijzen; rolling whiteboard, mobiel beeldscherm, een interventie op straat met mobiele objecten die de deelnemers aan boord houden, zoals de slenterbar die radiografisch bestuurd achter de groep wandelaars aan beweegt. 

2. Design dropping: 
Slenterfiets, Sinterbar, Slettenfiets, de vergelijking met love parade wordt getrokken.  

3. Speculative Design is misschien een aantrekkelijk uitgangspunt voor het ontwerp van het nieuwe designweekend. 
Dit fenomeen wordt door sommige ontwerpers met argusogen bekeken. ‘Wordt het vakmanschap van de ontwerper niet hard onderuitgehaald door deze vorm van vrijblijvende storytelling’, is hun vraag? Degelijkheid levert lang niet altijd het winnende concept op bij veranderingen. Dit is bovendien een generationele kwestie. Jonge mensen van 16 – 18 jaar hoppen snel van onderwerp naar onderwerp in één doorgaande beweging en hechten minder aan het eindstation. Sommigen klimmen bij wijze van mediahype op de barricades of spreken bij TED’s om grote veranderingen te bepleiten .

De stad Rotterdam belichaamt Speculative Design als het ware. Maak daar gebruik van! Na WO II werden tal van bouwkundige en stedenbouwkundige experimenten uitgevoerd die op dat moment ongekend waren in Nederland. Enkele voorbeelden, niet tijdens het gesprek genoemd: Lijnbaan (Broek en Bakema), Euromast (Huig Maaskant) plus park, Metrolijn, kubuswoningen (Piet Blom). Dat zijn goede decors om urgente veranderingen te bepleiten.
 


Share by: