Designplatform Rotterdam
Agenda

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

Take a Walk on Design Side: Reclaim your city
Zondag 21 november, 2021, verzamelen om 13:30u. voor Hofplein 19 (met kop thee of koffie). 
Start om 14:00u. Wandeling duurt circa 2 uur. 

Stadswandeling langs wat wij niet zien.

Hoe spreek je creativiteit en verbeeldingskracht aan om een betere stad te kunnen vormen? Citymakers Jorn Wemmenhove en Lior Steinberg namen ons op 21 november mee in hun verhaal langs 4 criteria of elementen om anders naar stedenbouw- en ontwikkeling te kijken.

Humankind, opgericht door Jorn Wemmenhove in en in samenwerking met Lior, Steinberg is gespecialiseerd in het versnellen van stedelijke verandering naar steden die mens en vriendelijk zijn voor onszelf, anderen en onze planeet. Zij zien dat er behoefte is om een verbinden plek te hebben voor diverse professies. Maatschappelijke steden hebben die verbinding nodig. Binnen Humankind, geven Jorn, Lior en hun team aandacht aan het belang van de gebouwde stad. Hoe richt je de stad menselijker in. Hoe geef je mobiliteit aan mensen?

Ook vragen als: 'Wie maakt de beslissing voor veranderend leefgebied? Zijn het de beleidsmaker die qua urban planning iets willen?’ Of ‘zijn het de mensen die er wonen en daar iets van vinden?’ kwamen aan bod. Geinspireerd door publiciste en stadactiviste Jane Jacobs, die actief was in de jaren ’60 en liefkozend de moeder Theresa van Urban Planning genoemd wordt, stelden Jorn, Lior en hun team hun eigen criteria op, om naar een stad te kijken en deze geleidelijk te vernieuwen:

De stadswandeling is één bewogen dialoog van ruim twee uur. De deelnemers werden in aanraking gebracht met de 4 door hen opgestelde criteria die een stad groots maakt en de dialoog op gang brengt over of we deze criteria ook terugzien in onze eigen wijk, woonplaats en leefomgeving.

Jane Jacobs daarentegen was nuchter met haar voeten aan de grond: zij voerde actie om mensen meer zeggenschap te geven in de stedelijke omgeving:

1. Jane wilde bijvoorbeeld dat burgers meer samen gingen doen. ‘Eyes on the street’: als je bewoners nauw ziet samenwerken, dan ontstaat er een soort van ‘dorpsgemeenschap’ die sociale veiligheid bevordert. Al wandelende langs het Gemeentehuis ontdekten we de verschillende functies van gebouwen binnen een straal van 100 meter. We zagen gemengd gebruik van functies binnen een leefgebied, zoals werken, wonen en recreëren binnen de 24-uur economie. Iedereen maakt in zijn/haar eigen tijd gebruik van de stad. 

2. Jane had een bloedhekel aan snelwegen door de stad. Die verpestten de boel alleen maar. Als actievoerster hield zij hier ware kruistochten tegen. In buurt van de Tollenstraat zagen we korte bebouwde blokken met straathoeken; de veiligste plek om te stoppen, meer zicht en mogelijkheid elkaar op straat te ontmoeten.

3. Voorbeelden van haar streven tot meer gemengde demografische opbouw zie je nog steeds, overal in Nederland. Zoals in de mix van sociale woningbouw met statige oude panden in Rotterdam-Noord, met uitzicht op de Rotterkade.

4. Mensen maken de stad. Het mooiste is om nieuw ondernemerschap te zien ontstaan, in plaats van het slopen van verlaten kantoor- en industriegebouwen. Een voorbeeld is het hergebruik van het voormalige Shellgebouw aan het Hofplein en hergebruik van de Hofbogen.
Planners zijn goed in dingen doen, terwijl het plan gewijzigd wordt. Verbeelding en nadenken over morgen is ontzettend moeilijk, omdat je alleen maar reflecteert op wat je vandaag eigen pas weet. Jongeren, zo stelt Jorn Wemmenhove, hebben frisse blikken. En samen kunnen zij meedenken binnen het belang van verbeeldingskracht. Zo betrekken zij jongeren bij hun diverse projecten.

Lagen in de stad blijven zichtbaar. Fysiek en mentaal. (Referent naar Sigmund Freud). Hoe ga je om met stedelijke vernieuwing? Zoals een monument pal naast nieuwe(re) sociale bouw. Hoe kijk je naar de stad? Behavioral Design maakt ook een stad. 

Ook vragen als ‘Wanneer is een stad (te) comfortabel?’ passeerden al wandelende en verwijzende naar ontwikkelingen in Rotterdam Noord de revue. 

Met aandacht voor natuur. Aandacht voor schuldgevoel van de laatste jaren. En door vragen als ‘Hoe kunnen wij in onszelf nou het beste naar voren laten komen?’ werd gereflecteerd op de betekenis van cultureel of monumentaal erfgoed in een wijk en tegelijkertijd op de vraag of die betekenis zit in het radicaal veranderen of vernieuwen van een leefgebied.

Heb je ook een idee voor een wandeling? Stuur een bericht naar mail@dpfr.nl

(Verslag door Bianca Spierenburg)



Share by: