Designplatform Rotterdam
Agenda

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

Take a Walk on Design Side: Stedelijke (on)gastvrijheid:
Zondag 29 mei, 2022, verzamelen 13:45u. bij Rotterdam CS. Start om 14:00u. Wandeling duurt circa 2 uur. 

Rotterdam door de ogen van 'Public Space Detective' Floor van Ditzhuyzen 

Start: Rotterdam CS, einde Museumpark. 
Einde: Museumpark
Duur: 2 uur, maximaal 20 personen

Impressie van een stadswandeling met Floor van Ditzhuyzen op zondagmiddag 29 mei 2022.
Centrale vraag: hoe gastvrij voelt de openbare ruimte in Rotterdam?

Rotterdam laat zich er graag op voorstaan een inclusieve stad te zijn. ‘De gemeente wil een gastvrije en sociaal toegankelijke openbare ruimte creëren waar iedereen zich welkom en veilig voelt’, aldus de visie van de gemeente. Is dit overal gelukt? Floor van Ditzhuyzen kijkt daar scherp naar. Zij is architect, gespecialiseerd in het ontwerp van publieke ruimte. Op zondagmiddag 29 mei nam zij ons gezelschap mee langs een aantal prominente en minder prominente openbare ruimtes. Hieronder volgt een impressie.

Samen met deze ‘public space detective’ lopen we door Rotterdam. We ontdekken ‘camouflagegroen’: klimop die de minder mooie kanten van de stad verdoezelen.

We krijgen de uitnodiging om ook eens goed naar de betonnen randen te kijken rondom groenvoorzieningen. Tussen de betonnen elementen zien wij zorgvuldig vormgegeven rvs-profielen omhoogsteken, die verhinderen dat we deze randen gebruiken om daar met onze skateboards langs te schuiven en te glijden. Skaters worden ook op plekken geweerd waar überhaupt niemand last van hen kan hebben. Zoals de vlakte achter De Bloempot van Museum Boijmans. Floor van Ditzhuyzen nodigde een skateboarder uit om daarover te vertellen: Kim Butter. Het was een aanstekelijke presentatie die zij gaf over belangentegenstellingen tussen skaters en gemeentelijke diensten die gefocust zijn op groenvoorzieningen. Vrolijke humor en veerkracht overheersten in haar betoog. Skaters lijken in geen enkele gemeentelijke doelgroep te passen. Gewoon te moeilijk voor de gemiddelde ambtenaar of wethouder!

Door de uiteenzetting van Van Ditzhuyzen vallen de scherpe punten ineens op, die overal op randen van bloembakken en op vensterbanken zijn gemonteerd. Die zitten daar waarschijnlijk om te verhinderen dat we op die plekken ontspannen kunnen hangen. Is het goed om op die manier luidruchtige hangjongeren te weren of is de angst daarvoor een beetje overdreven? Die angstreflex lijkt ook te gelden voor bankjes in de stad. We zien hier, dat door middel van beugels het onmogelijk gemaakt wordt om lekker te gaan liggen op die bankjes. Waren bankjes daar nou niet juist voor bedoeld? Of zou dit onfrisse zwervers aantrekken, naar het oordeel van de ambtenaren?

De wandeling zet aan tot nadenken over vanzelfsprekendheden. We zien de gemeentelijke aandacht en zorg voor de publieke ruimte en merken tegelijkertijd vormgeving op die voor een voortgaande discussie vatbaar zijn. Een unieke wandeling die ons observatievermogen stimuleert! 

// Over Floor //
Floor van Ditzhuyzen is architect, curator en onderzoeker . Na haar studie aan de TU Delft werkte bij Kuiper Compagnons en Koen van Velsen Architecten. In 1995 richt ze samen met Gijs Niemeijer het ontwerpbureau de Ontwerpwerkplaats op. Ze was docent aan de Willem de Kooning Academie en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Momenteel doceert ze aan de TU Delft. Van Ditzhuyzen is mede-oprichter van het internationale 'We Love Public Space' Festival. Ze maakt de blog 'Public Space Detective' waarin ze gewone en ongewone fenomenen in de openbare ruimte observeert, bevraagt en duidt. 


Share by: