Designplatform Rotterdam

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

STADSWANDELING
Laat het universum onze gids zijn.
Zaterdag 21 december, 06.30 uur
Aantal wandelaars: 12 - 18 personen 
Vertreklocatie: hal aan de voorzijde van het Centraal Station,
onder de Sunny Cloud van John Körmeling (2013)
Duur van de wandeling: 120 - 180 minuten.
Zonsopkomst: 08:47 (129*) 

Bij de aanvang van de kortste dag van dit jaar wandelen we naar de nieuwe zon. Het is een Perzische traditie om de langste nacht te vieren met familie en vrienden, snoepend van allerlei lekkers zoals zoetigheden, rood fruit en noten. Tijdens de Yalda- of Chelleh-nacht 
(شب یلدا / شب چله,  )  feestgangers teksten voor uit filosofische geschriften. In lijn daarmee gaan wij onderweg dan ook wijsheden uitwisselen, al dan niet geïnspireerd door bijvoorbeeld Hafez, een 14e-eeuwse Perzische lyrische dichter. Van filosoof Rumi uit de 13e-eeuw komt de ondertitel van deze stadswandeling. Wie weet ontstaat er straks op de vroege ochtend een mooie mix van Oosters en Westers gedachtengoed.
We verzamelen om 06.30 uur aan de voorzijde van Rotterdam centraal en vertrekken om 06.41 uur in stilte. Met wat geluk zien we om 08.47 uur de zon opkomen boven de Maas. Let op: wandelschoenen aan; thee en lekkernijen mee! Vergeet je ov-kaart niet om weer thuis te komen.

Organisatie: Bianca Spierenburg (Designplatform Rotterdam)
 
Loop je mee? Stuur dan jouw bericht naar mail@dpfr.nl

Verslag van de wandeling

Aantal wandelaars: 7 personen

Bij de aanvang van de kortste dag op 21 december 2024 wandelden we naar de nieuwe zon. Het is een Perzische traditie om de langste nacht te vieren met familie en vrienden, snoepend van allerlei lekkers zoals zoetigheden, rood fruit en noten. Tijdens de Yalda- of Chelleh-nacht (شب یلدا / شب چله) dragen sommige feestgangers teksten voor uit filosofische geschriften. In lijn daarmee gaan wij onderweg dan ook wijsheden uitwisselen, al dan niet geïnspireerd door bijvoorbeeld Hafez, een 14e-eeuwse Perzische lyrische dichter. Van filosoof Rumi uit de 13e-eeuw komt de ondertitel van deze stadswandeling. Wie weet ontstaat er straks op de vroege ochtend een mooie mix van Oosters en Westers gedachtengoed.
 
De dagen schemeren richting midwinter, de dag waarop de zon op het middaguur op haar laagste stand boven de horizon staat en de minste tijd boven de horizon doorbrengt. Het moment dat de zon ten opzichte van de aarde van richting lijkt te veranderen valt in de vroege ochtend van 22 december om 04:27. Wij lopen op 21 december deze zonnewende tegemoet Je kan met ons mee op pad, soms door het duister dan weer door het verstrooide licht van de stad. We lopen door weer en wind, over verharde en onverharde paden. Dit keer doorkruisen wij het gebied dat we Stadspark West noemen; het fictieve park dat er echt ligt en dat gevormd wordt door rafelranden, bermen en stadsparken en door volkstuinen en parken die gebruikers zelf onderhouden. Er lopen sleutelbewaarders mee, die ’s nachts ontoegankelijke gebieden voor ons zullen ontsluiten. 

Langs het kunstzinnige Schieblok en het minder fraaie Binnerottehof, richting de duurzame Groene Passage, waar we de Mariniersweg overstaken, achterlangs liepen bij de 1e Goudse wagenhof, vervolgens over de Hoogstraat en langs Metro oostplein richting de Maas. De surrealistisch omgeving tussen het slapen en ontwaken van de stad werd prachtig verlicht hoorde opkomende zon, die we welkom konden heten middels het voorlezen van enkele gedichten uit een van de boeken van Rumi.

Deze wandelingen zijn een initiatief van: Willemijn Lofvers (Bureau Lofvers) en Anne Karin ten Bosch (Platform-Scenography) in samenwerking en met dank aan Design Platform Rotterdam.