Designers talks
Designers talk: Geen Ruimte voor Vrouwen
Rondetafelgesprek op Zoom
23 juni, 20:30- 21:35u.
Het is een hybride (fysiek aan tafel & via Zoom aanwezig) rondetafelgesprek zijn met als thema ‘Geen ruimte voor vrouwen’ gemodereerd door Yophi Ignacia, curator zeitgeist. Dit is het eerste Designers Talk van een serie van in totaal drie sessies. Vandaag gaan we van start met dit drieluik. Ook is aangeschoven mijn collega Bianca Spierenburg, curator sociaal. Samen gaan we in gesprek met in totaal drie modeontwerpers die een open dialoog aangaan over de positie van de vrouw in de designwereld. Het zal een gesloten bijeenkomst zijn die wordt opgenomen en later gedeeld wordt via social media (enkel met een samenvatting, reflecties, quotes en een blik vooruit. Het idee is om aan de hand van het gesprek en de uitkomsten dit thema op een later moment nogmaals uit te lichten in een publieksbijeenkomst.
“Er valt veel te winnen op het gebied van genderongelijkheid en de gender gap. Dit is onderdeel van een kapitalistisch systeem en het systeem moet anders door systematische verandering.”
Positie van de vrouw
Het lijkt misschien een cliché geworden, maar ook in de designwereld ontvangen vrouwen vaak niet voldoende respons op hun ontwerpwerk. Dit is opmerkelijk omdat vrouwen op de ontwerpopleidingen, ook op het terrein van fashion, oververtegenwoordigd zijn. Wat is hier de achtergrond van? Volgens een onderzoek van Business of Fashion uit 2016 wordt slechts 40% van de modemerken voor damesmode ontworpen door vrouwen en slechts 14% van de 50 grote modemerken wordt gerund door vrouwen. Tijdens dit rondetafelgesprek voeren we een open dialoog om dit probleem verder uit te zoeken. Samen met independent designers Joline Jolink, Marga Weimans
en Lisa Konno
zullen we de positie van de vrouw in design onder de loep nemen.
Centrale vraag designers talk
‘Geen ruimte voor vrouwen’: Wil de vrouwelijke ontwerper ruimte afstaan aan de mannelijke ontwerper?
Sprekers
Joline Jolink is een mode-ondernemer die onder haar eigen voorwaarden ontwerpt, ontwikkelt en produceert. Duurzaamheid staat bij haar centraal - zowel het merk als de persoon. Marga Weimans is een ambitieus georiënteerd modehuis, dat zich uitbreidt naar meerdere disciplines waaronder mode, architectuur en beeldende kunst. Lisa Konno is een modekunstenaar gevestigd in Amsterdam. Ze wil een ander pad bewandelen in de mode en werkt aan projecten die design gebruiken om maatschappelijk relevante verhalen te vertellen.
Thema’s die zijn besproken:
- Deel ervaringen over wat mode voor jou betekent
- Welke ervaringen heb jij persoonlijk gehad als het gaat om de positie van de vrouw als modeontwerper?
- Is er wel echt sprake van een probleem als het gaat om de ‘gender gap’ bij modeontwerpers?
- Hoe maak je promotie?
- Mentorschap ‘gap’
- Het probleem van de balans tussen werk en privé
- Hoe lossen we dit probleem op? (Erken het probleem, maak de criteria voor succes duidelijk, creëer mogelijkheden voor mentorschap, wees een bondgenoot en inzetten van balans programma's tussen werk en privé)
- Issue benoemen rondom het probleem
- Doel + aan wie is het grootste verwijt gericht: wie zijn de spelers en wat is de boodschap die we uit ons rondetafelgesprek kunnen formuleren?
Wat kunnen we uit dit gesprek meenemen?
- Hiërarchie; cultuur en pijnpunten in modehuizen.
- Kapitalistisch systeem moet anders door systematische verandering.
- Kracht van het collectief op gebied van vrouwen #metoo
- Systemen nu gebaseerd op onderdrukking: door strijd of door omarming? Gedrag, dominantie vs. kracht, waardering, gelijkwaardigheid.
- Snelheid waarmee we vooruitgaan in onze carrière is anders tussen mannen en vrouwen. Kort lijntjes mannen/vriendschap
- Micro-agressies + genderongelijkheid dubbel gevoeld van onveiligheid voor vrouwen. Micro-agressies oplossen door duidelijk uit te spreken en te zeggen wat je onprettig vindt.
- Sisterhood > onderwerpen ter discussie, projecten die heel goed gaan en best practises delen. Leer ook van elkaars fouten. Domino-effect inclusiviteits ontwikkeling in beweging brengen.
- Perspectief vanuit educatie en grote modemerken integreren in het volgende gesprek
“Gaan we de discussie aan door strijd of door omarming? Helaas zijn onze systemen nu gebaseerd op onderdrukking. Wordt er gehandeld vanuit gedrag, dominantie vs. kracht, waardering, gelijkwaardigheid?”
Stuur een bericht naar hello@thefuturemode.com
als je wilt deelnemen of andere ideeën hebt m.b.t. de Designertalks.