Designplatform Rotterdam
Eerder in de spotlight

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

       
      Eerder in de spotlight

This is BOUW

Middenin de maatschappij
Het ontwerpersduo van designstudio This is BOUW zul je niet snel de hele dag in de studio aantreffen. Eléonore Delisse & Laura Ferriere zijn maatschappelijk geëngageerd. Noem een sociale kwestie en zij denken erover mee. In 2014 kregen ze de Social Design Talent Award voor hun afstudeerproject en kort daarna zetten ze de co-working space The Commune aan de Keilestraat op. 

“We zijn opgeleid als productontwerpers, maar het creëren van opzichzelfstaande objecten gaf ons geen voldaan gevoel. We willen als designers bijdragen aan veranderingen in de maatschappij. Tijdens ons afstuderen aan de Design Academie Eindhoven hebben we ons ingezet voor re-integratie van gevangenen in de samenleving. Een half jaar lang deden we onderzoek: we spraken met de gedetineerden, sliepen op gevangenisbedden en aten gevangenisvoedsel. The White Building is een symbolische transitieruimte waar deelnemers hun persoonlijke interesses ontwikkelen, samen met concrete professionele skills om in de maatschappij terug te kunnen keren. Aanvankelijk moesten we de gevangenen overtuigen van wat wij als ontwerpers kwamen doen. Het feit dat we geen psychologen waren en hun de kans boden om iets tofs te doen wat de dagelijkse routine verbrak, maakten dat ze enthousiast werden.”  

The White Building
The White Building is opgedeeld in residenties waarin deelnemers een concept ontwikkelen en dat vertalen in een publiek eindmoment. Zo organiseerden we een diner met een bonte mix van tafelgasten: de deelnemers zelf, hun familie, maar ook de directie van de gevangenis. Alles werd door de gevangenen zelf ontworpen; van de aankleding tot het eetgerei. Elk detail was erop gericht om zogenaamd onderscheid onzichtbaar te maken. De gedetineerden ontwierpen bijvoorbeeld grijze capejes voor de gasten, die hun achtergrond verhulden. Gevangene of gevangenisdirecteur, het doet er niet toe. Ook schoven professionals uit het beroepsleven aan. Wil je na detentie taxichauffeur worden? Dan zorgen we dat er een aan tafel zit.”

“We ervaren als ontwerpers veel kansen in Nederland. Hoe gek onze ideeën ook zijn, men reageert hier vaak met: ‘we hebben er nog nooit van gehoord, maar probeer het maar.’ We steken daarom veel energie in onze relatie met de gemeente. We laten haar zien wat het belang is van ontwerpers bij het meedenken over maatschappelijke vraagstukken. Daar staat de gemeente Rotterdam steeds meer voor open. De slogan van deze stad is ‘Make it happen’, en dat ervaren wij ook echt zo. Als je hier iets wilt, dan krijg je het voor elkaar!”

The Commune
“We merkten dat we na ons afstuderen behoefte hadden aan een plek waar we een inhoudelijke en financiële groei konden doormaken en hebben daarom The Commune opgericht. Het is een internationale accelerator waar creatieve ondernemers allerlei faciliteiten delen; van werkplekken tot workshops, en van coaching tot apparatuur. We richten ons met name op sociale innovatie door onze leden in verbinding te stellen met locale doeleinden die Rotterdam ten goede komen. De meeste mensen blijven tussen de zes maanden en een jaar, en kunnen in die tijd een mooie basis creëeren.”

“Vorige week zijn we door de gemeente Rotterdam gevraagd voor een werksessie waarin we met andere creatieven uitgenodigd werden om feedback te geven op hoe de stad ons wel of niet ondersteunt. Een mooie kans! Het is super om te merken dat we invloed uit kunnen oefenen op onze omgeving. Een wens voor Rotterdam is dat het steeds gebruikelijker wordt om ontwerpers serieus te nemen in wat zij te bieden hebben in de samenwerking. Design thinking is alombekend maar wordt nog te vaak in een simpele customer journey gegoten door een corporate business. Geef de ruimte aan ontwerpers om van het begin af aan mee te praten en zich in te zetten voor de samenleving. Wij zijn er klaar voor!”



Share by: