Designplatform Rotterdam
  Nu in de spotlight

Zoek in ons archief op

naam, trefwoord of datum:

       
   Eerder in de spotlight

ROGIER ARENTS

Design voor bewustzijn
Welke uitvindingen doen wetenschappers eigenlijk over onze wereld? Het gros van de mensen heeft daar geen idee van, meent Rogier Arents (31). “Het gaat veel te snel. Natuurlijk is vooruitgang belangrijk, maar het is ook belangrijk dat iedereen zelf aan den lijve kan ervaren wat er ontdekt wordt.” In zijn Rotterdamse studio slaat Rogier een brug tussen theoretische kennis en het publiek, aan de hand van grafische kunst en interactieve installaties. “Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar hoe de wereld in elkaar zit, hoe dingen werken. Door mijn eigen projecten ben ik bijvoorbeeld meer te weten gekomen over mijn eigen bewustzijn.”

“Ik had na mijn studie ook productontwerper kunnen worden, maar ik vind het niet zo interessant om de zoveelste nieuwe stoel te ontwerpen. Ik geloof dat er momenteel geen gebrek meer is aan materiële zaken. Ik draag met mijn werk liever een steentje bij aan het vergroten van het bewustzijn over onszelf en de aarde.” Met de korte film Secret Signals laat Rogier bijvoorbeeld zien hoe inventief de natuur in elkaar zit. De video toont een ontdekking van de Universiteit van Amsterdam, dat planten die geplaagd worden door mijten, een geur verspreiden die hongerige roofdiertjes aantrekt en hen verlossen van de plaag. Het verloop hiervan wordt gevisualiseerd met een pen plotter


Heart Bloom

‘Heart Bloom’ is het type project dat je ideeën laat stuiteren over wat er in de toekomst allemaal mogelijk is. Deze participatory live-art installatie geeft je biofeedback over je eigen hartritme. Naast dat het prachtige, persoonlijke visualisaties oplevert, verruimt het je bewustzijn over je eigen lichaam. Wanneer voel ik angst, en waar word ik enthousiast van? Hoe kan ik door middel van mijn ademhaling rust in mijn lichaam terugbrengen? Deze installatie, ontwikkelt in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en momenteel in gebruik door de Hartstichting, inspireert je om deze vragen te stellen.    



“Ik ben geen netwerker die overal binnenspringt. Ik laat het natuurlijk verlopen, waardoor het soms wat langzamer gaat, maar de connecties wel van een andere aard zijn. Het duurde bijvoorbeeld even voordat ik doorhad hoe ik me als ontwerper kon bewegen in de kunstwereld. Het werkt daar traditioneler dan bij de designers. Je stuurt niet gewoon even een mailtje; je moet worden voorgesteld, een vertrouwensband ontwikkelen. Als creatievelingen moeten we allemaal een beetje zoeken. Ik probeer te kijken naar de setting waar ik in zit en welke contacten ik heb, en maak daarvan een afgeleide. Zo ontmoette ik op de TU Eindhoven iemand die veel wist over visualisatietechnieken. Zo’n samenwerking verloopt dan heel natuurlijk. De ondersteuning van het Stimuleringsfonds gaf me veel vrijheid om me autonoom te ontwikkelen.” 

Vergroten van het bewustzijn

Het vergroten van het bewustzijn is iets wat al Rogiers ontwerpen gemeen hebben. Ondanks dat de werken op het eerste gezicht iets cleans en abstracts hebben, is het duidelijk dat er een diepere laag ten grondslag ligt aan elk project. “Mijn aanvliegroute om kennis te vergroten is vrij technisch, een ander spreekt misschien liever met een wijsgeer. Iedereen heeft een ander type verhaal of ervaring nodig om tot antwoorden te komen. Heart Calligraphy is hier een mooi voorbeeld van; voor dit project werkte ik samen met Bin Yu China, waar kalligrafie gezien wordt als een ‘stille reflectie van ons verstand.”  

Rogiers ontwerpen laten zien dat de magie verscholen zit in het alledaagse om ons heen. Ons eigen lichaam, de natuur, en zelfs het zonnestelsel verkent hij met zijn installaties. Met ‘Phone Home Inc.’ nodigt Arents mensen uit om een belletje te plegen naar een andere planeet en daardoor de dichtheid van de ruimte te ervaren. Het laat ons nadenken over toekomstige interplanetaire communciatie. “Ik hoop dat mijn ontwerpen mensen inspireren om na te denken over onze planeet; hoe gaan we bewuster om met onze bronnen zonder al te veel op onze levensstijl in te leveren? Als ik het op mezelf betrek, geloof ik niet dat de oplossing voor duurzaamheid ligt in het teruggrijpen naar oude ambachten, zoals nu hip is in ontwerpland. Het is niet energiebesparend om dan maar weer te gaan pottenbakken. Met nieuwe technieken oude patronen aan de kaak stellen; dat probeer ik met mijn ontwerpen te doen.”   




Share by: